0
Ja sie znowu dowiedziałem ze za rok na wakacje ma paliwo byc juz po 6zł......wiec nie wiem kogo sie tu słuchać....Zamieszczone przez Jarzomb ➦
U mnie na luk oilu Pb 98 - 5.55, orlen Pb 98 5.35, a teraz nie wiem gdzie wiem ze to bylo na BP, Pb 98 - 5,75....
a co do PKT 4
Ruszaj od razu
Ruszać powinniśmy zaraz po uruchomieniu silnika. Każda sekunda bezruchu to strata paliwa. Nie ma też potrzeby grzania silnika na postoju, bo jego temperatura szybciej dojdzie do optymalnej w trakcie jazdy.
TO SIE Z TYM NIE ZGADZAM, musisz przynajmniej dwie, trzy minuty postać zeby ten gesty olej przeszedł troche na zimnym silniku..... a potem kupują ludzie Dymiące Hondy.....
Ostatnio edytowane przez Karolek ; 10-10-2011 o 16:27
W tym roku też tak straszyli i coZamieszczone przez CRXKarolek ➦
?
| Imię: | Mateusz |
| Skąd: | Górki Śląskie/Rybnik |
| Posty: | 1,489 |
| Auto: | Honda Civic EG5 |
| Silnik: | D16Z6 |
| Moc: | 140KM |
Tu chodziło o krótkoterminową obniżkę a nie tam przyszłe wakacje... Chodzi mi o to, że w ciągu ostatnich 2-3 tygodni paliwo mocno podrożało, szczególnie gaz co spowodowane było ponoć spadkiem wartości złotego. Teraz złoty się miał wzmocnić, co teoretycznie powinno sprowadzić ceny do poziomu sprzed kilku tygodni... Ale i tak w to nie wierzę, bo dzisiaj znowu gaz drożej...Zamieszczone przez CRXKarolek ➦
Aha, aha, okey Jarzomb![]()
| Imię: | Piotrek |
| Skąd: | Dąbrowa Górnicza/Będzin |
| Posty: | 2,899 |
| Auto: | Nissan Primera |
| Moc: | Wystarczająca |
I nie masz racjiZamieszczone przez CRXKarolek ➦
Jak zagrzejesz silnik wczesniej to wcześniej olej bedzie go optymalnie chronił, jak silnik bedzie sobie pyrkał na zimno i długo bedzie się grzał to długo też gesty zimny olej nie bedzie w stanie zagwarantować własciwej ochrony silnika.
Ja dzisiaj niezle sie wkurzylem. Nie chcialo mi sie wczoraj jechac na stacje zatankowac Honde, dzisiaj patrze a tu paliwo zdrozalo o 10 groszyMozna sie wkurzyc
![]()
fakt faktem, że ceny są zbyt wysokie i nie ma o czym dyskutować, ale zastanawia mnie ostatnio fakt wyszukiwania najtańszej stacji...
Tak sobie policzyłem różnicę w cenie na poziomie 10 groszy. Tankuję do pełna gdzieś około 35, 36 litrów za każdym razem, z czego łatwo policzyć, że jeśli znajdę stację tańszą o 10 groszy to oszczędzam... 3,60PLN. Dla porównania końcowa cena kilowatogodziny w Vattenfall to 35 groszy i wystarczy, że zapomne światła w kiblu zgasić i już się oszczędność poszła
Nie mówiąc o routerach, które chodzą w nocy bez potrzeby i zżerają dwa-trzy razy więcej niż oszczędzę przy jednym tankowaniu. Dlatego tankuję tam gdzie mam blisko albo po drodze i nie jeżdżę specjalnie po mieście w poszukiwaniu najtańszego paliwa. No i chciałbym, aby każdy w kraju mógł sobie powiedzieć - "pierd****, jutro do roboty ide pieszo/jade busem/rowerem" bo wtedy całe to towarzystwo poszłoby w pizdu...
router na noc wylacz bedzie okco racja to racja ale roznica w cenie miedzy stacjami o 3-5gr na pelnym zbiorniku daje ok 1.50-2 zl fakt to1/2litra za kazdym tankowaniem jesli zalewamy co tydzien daje nam to 8zl na miesiac :p nie mowie z enie warto kupowac taniej ale specjalnie jezdzic szuakc stacji lub kilka km zapierniczac do tanszej stacji WTF ja dziekuje...
PS gdyby klimat bylby cieplejszy to skuter lub bike jak najbardziej![]()
| Imię: | Piotrek |
| Skąd: | Dąbrowa Górnicza/Będzin |
| Posty: | 2,899 |
| Auto: | Nissan Primera |
| Moc: | Wystarczająca |
No skuter latem jak nnajbardziej oki bo wtedy i 20 km do roboty mozna jechać, ale rowerem jakoś mi się nie widzi że po iluś tam h w pracy wsiadam na rower i pedałuję do domu :-(Zamieszczone przez hxm ➦