0
wiesz co? jak kto¶ ma w zwyczaju wlewac 10w40 no to git, nikomu nie bronie robic czegos czego jest pewien
temat zosta³ zalozony aby poprawiæ cos w silniku autora tematu :
-spalanie oleju
-czarnienie oliwy
jakies przyk³adowe propozycje podalem, wg mnie dobranie oleju trzeba robic na wlasna reke, bo ani mechanik, ani sprzedawca w sklepie nie powie dok³adnie jaki olej najlepiej wlac. Po prostu, ani jeden ani drugi nie ma na to czasu, a coraz czê¶ciej i wiedzy.
Ja swoje zadanie odrobi³em, czytaj±c mase materia³ów o oleju, artykuly sa dostêpne w necie, jeden z nich wkleja³em z reszta i tutaj, zazem ze znajomym przegladalismy broszury, badania, a nawet wystepowalismy do przedstawicieli producentow o dodakowe info NT oferowanych olei
gdyby komu siê nie chcia³o to oleje w skrocie roznia siê:
-cen±
-jako¶ci±
-lepko¶ci±
-pompowalnosc na zimno
-baz±
-dodatkami
-gêsto¶ci± itd.
jest masa roznic, wiec nie podajac konkretnych parametrow mogê powiedzieæ ze 10w40 jest lepszy ni¿ 5w50 lub powiedzieæ ze 15w50 jest git wzglêdem 5w30
pytanie brzmi jakie parametry porównujemy?
opisane przez kolegê 70st jaki ma zgubny wp³yw na silnik? bo dalej nie wiem? mam pozwoliæ siê zwariowaæ i grzaæ przed rozruchem miskê olejow± palnikiem ¿eby olej mia³ 100st?
co do norm temperaturowych w jakich olej powinien dawaæ rade:
je¶li auto lata trasy to nie ma siê czego obawiaæ bo olej na bank siê zagrzeje, je¶li auto odpalane jest na 5km jazdy to wiadomo ze mo¿e siê nie dogrzaæ, ot co!
wa¿nym wyk³adnikiem dla oleju jest stabilno¶æ przy wysokich temperaturach i tym polecam siê zaj±æ.
co do wiêkszo¶ci, liczy siê marka i popularno¶æ, bo nie ka¿demu chce siê cos przeczytaæ, przeanalizowaæ i zastosowaæ na wlasna reke
tak wiec: "Motul forever!!"
Ostatnio edytowane przez Ad@mus ; 04-02-2015 o 00:18