Wątek: Honda Civic Coupe EM2 MS DESIGN K20A1 (Si, Type S)

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    ユーザー
    Awatar Andrew

Auto: JDM

Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

Honda Civic Coupe EM2 MS DESIGN K20A1 (Si, Type S)

Oferta od osoby prywatnej !!! – nie interesuje mnie zamiana na inny samochód, ani oferty autokomisów – wyłącznie sprzedaż.
    Civic Coupe EM2, 2002r., 170.000 km.

Samochód sprowadzony z Niemiec, zarejestrowany w Polsce, w 2013r. Wszelkie wizualne modyfikacje m.in. pakiet ospojlerowania MS Design, sportowe zawieszenie zostały wykonane w siedzibie austriackiej firmy MS Design na co posiadam stosowne dokumenty i certyfikaty (TUV). Przebieg pojazdu jest udokumentowany książką serwisową oraz niemieckimi fakturami.

Podstawową jednostkę D17A8 (120KM) zastąpił lepszy, bardziej rozwojowy silnik serii K o oznaczeniu K20A1 iVTEC montowany fabrycznie w Hondzie Stream. Po za większą mocą silnik charakteryzuje się wyższą kulturą pracy – jest cichszy i elastyczniejszy. Jednostka ta jest ponadto wyposażona w kolektor ssący o zmiennej geometrii, dzięki któremu moment obrotowy jest rozwijany płynnie w całym zakresie obrotów. W odróżnieniu do silnika serii D17 niniejsza jednostka jest konstrukcją praktycznie bezawaryjną i zdecydowanie trwalszą (posiada łańcuch rozrządu !!!). Nowy silnik jest bez wątpienia ogromną zaletą niniejszego samochodu.

SWAP został wykonany już w Polsce. Silnik do czasu montażu w EM2 pracował z automatyczną skrzynią biegów dzięki czemu pod względem technicznym jest w doskonałym stanie. Obecnie jest zamontowana skrzynia manualna z nowym sprzęgłem (tarcza, docisk, łożysko). Przebieg bieżący jednostki to ok. 160 tyś km ; systematycznie zalewany wysokiej klasy olejem 5W30.

Wszelkie prace zostały wykonane przeze mnie z możliwie największą starannością i dokładnością. Przyszły właściciel otrzyma pełną fotorelację z wykonanych modyfikacji, wszystkie faktury lub paragony na nowe podzespoły objęte gwarancją oraz elementy eksploatacyjne. W dokumentacji znajdują się również wydruki ze stacji diagnostycznej dot. okresowego badania technicznego oraz ustawienia geometrii i zbieżności.

Pod względem technicznym honda nie wymaga nakładów finansowych. Pod względem wizualnym samochód posiada kilka mankamentów tj.: pęknięty zderzak przedni w 2 miejscach (widoczne z niewielkiej odległości), ubytek w dokładce tylnej zderzaka, zagniecenie na tylnym lewym błotniku.

Samochód został przystosowany do znacznie większej mocy m.in. poprzez montaż:
    - fabrycznie nowej wydajniejszej chłodnicy cieczy, dedykowanej do Civica TypeR (EP3) ,
    - nowego sportowego wentylatora chłodnicy,
    - zwrotnic zmieniających rozstaw śrub z 4x100 na 5x114,3 (także OEM Honda) wraz z większymi zaciskami hamulcowymi na osi przedniej i tylnej (282/282),
    - układu wydechowego dedykowanego do silnika serii K (cichy układ)
    - grubszego stabilizatora przedniego,
    Wszystkie wymienione elementy pochodzą z Hondy Stream bazującej na modelu Civic i CRV - części eksploatacyjne bez problemu można zakupić w każdym sklepie motoryzacyjnym.

W samochodzie wymieniłem ponadto sworznie wahaczy przednich, łączniki stabilizatora (przód/tył), tarcze i klocki hamulcowe (przód/tył), wszystkie płyny eksploatacyjne (olej silnikowy MOTUL X-Clean 5W30, olej skrzyni biegów MOTUL 9100, płyn hydrauliczny ATE , płyn chłodniczy ; filtry (oleju, powietrza, kabinowy). Serwis objął również sprawdzenie naciągu łańcucha rozrządu oraz regulację zaworów. Układ klimatyzacji został sprawdzony pod względem szczelności i sprawności; wyczyszczony, a kontrast nabity do pełna.

Honda użytkowana przeze mnie okazyjnie; daje dużą przyjemność z jazdy, niezaprzeczalnie przyciąga wzrok innych kierowców oraz przechodniów. Samochód w oryginalnym kolorze o oznaczeniu R-513 Rallye Red (wyścigowa czerwień), który zdecydowanie dodaje charakteru. Całość efektu wizualnego dopełniają piękne, bardzo lekkie i wytrzymałe 17” obręcze aluminiowe.

Ogrom pieniędzy, pracy i poświęconego czasu nie rekompensuje proponowane przeze mnie kwota. Każdy kto posiada świadomość kosztów związanych z montażem silnika serii K – na pewno zdaje sobie sprawę jakiego rzędu jest to wydatek. Jako pasjonat marki honda liczę , że trafi ona do osoby, która doceni ten wkład.

Cena xx.xxx

Wyposażenie
    - ABS z EBD
    - 4 poduszki powietrzne (SRS)
    - IMMOBILIZER
    - centralny zamek + PILOT
    - klimatyzacja (po pełnym serwisie)
    - el. sterowane szyby
    - el. regulowane i podgrzewane lusterka
    - skórzana kierownica
    - przyciemniane szyby tylne
    - komplet 2 oryginalnych kluczyków
    - pakiet MS Design
    - lekkie 17” felgi
    - zawieszenie AP

kontakt pod nr tel.:xxx:xxx:xxx

0 Przykro mi ;) Przykro mi ;)
    Ostatnio edytowane przez Andrew ; 26-09-2014 o 14:02 Powód: aktualizacja
    DIAGNOSTYKA KOMPUTEROWA, KODOWANIE IMMOBILIZERA I KLUCZY, PROGRAMOWANIE ECU HONDA / ACURA
    SALE: Silnik K20A1 / HONDA Access 15" / części Honda Stream

ユーザー
    Awatar Szymon

Auto: 無限
    Silnik: nie jedzie

Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

Dokładki, dokładeczki... mmm brałbym

Eco driving? No, thanks.

ユーザー
    Awatar DOPEx
    Imię: Dominik

Auto: żuk
    Silnik: z tłokami
    Moc: in progress ;)

Czy to auto często na starówce w dg stoi?

ユーザー
    Awatar Andrew

Auto: JDM

Bump

DIAGNOSTYKA KOMPUTEROWA, KODOWANIE IMMOBILIZERA I KLUCZY, PROGRAMOWANIE ECU HONDA / ACURA
    SALE: Silnik K20A1 / HONDA Access 15" / części Honda Stream