Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Wątek: Problem z aparatem w b16a2

  1. #1
    ユーザー
    Awatar Freddy_DGL
    Imię: Łukasz
    Skąd: Głogów
    Posty: 5

    Auto: Honda Civic EJ1
    Silnik: b16a2
    Moc: 175


    Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

    Problem z aparatem w b16a2

    WIem ze jeszcze sie nie przedstawilem na forum ale naprawde nie mam na to w chwili obecnej czasu musze ogarnac auto zeby bylo wszystko git

    Jak w temacie mam problem z aparatem a mianowicie z tym ze silnik nie chce wg odpalic
    Wiec mam pytanie
    -jakie napiecie powinno dochodzic na cewke? (jak jest kluczyk przekrecony do zapalenia sie kontrolek, i jak jest robiony rozruch)
    -jakie powinno wychodzic na czujnik HALLA (nie wiem czy dobrze nazwe napisalem

    Jest to aparat TD-44U
    Na cewce po przekreceniu zaplonu mam 0,3V
    Prosze o fachowa pomoc moze ktos juz mial taki przypadek, z kolega obstawiamy ze czujnik Halla jest walniety ale wole miec pewnosc
    Pozdrawiam

    0 Przykro mi ;) Przykro mi ;)

  2. #2
    ユーザー
    Awatar Macioł
    Skąd: Oberschlesien
    Posty: 2,768

    Auto: Osobowe


    Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

    Weź najpierw rozkręc go i przeczyść, powinno pomóc, widziałem jak jeden typ tak zrobił i odpalił auto

    1 Przykro mi ;) Przykro mi ;)

  3. #3
    友人
    Awatar ODi
    Imię: Przemo
    Skąd: Sosnowiec (Zagłębie)
    Posty: 5,693

    Auto: Honda EE9, Accord CG8
    Silnik: B16a1, B16a, F20b2
    Moc: 150+, 135


    Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

    Cytat Zamieszczone przez Freddy_DGL
    obstawiamy ze czujnik Halla
    W hondach nie ma czujnika halla.W aparacie są czujniki magnetyczno - indukcyjne.

    Napięcia ci nie podam ale proponuje go wymontować przeczyścić i sprawdzić okablowanie.Wystarczy że kabel źle styka i są już jaja z zapłonem.Ja tak miałem.

    0 Przykro mi ;) Przykro mi ;)

  4. #4
    ユーザー
    Awatar Jarzomb
    Imię: Mateusz
    Skąd: Górki Śląskie/Rybnik
    Posty: 1,489

    Auto: Honda Civic EG5
    Silnik: D16Z6
    Moc: 140KM


    Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

    Też właśnie zauważyłem, że dużo ludzi w tym mechaników znajduje czujnik Halla w aparatach Hondy, choć podobno go tam nie ma. Często na moduł zapłonowy ludzie mówią czujnik Halla, więc może o to Wam chodzi.

    0 Przykro mi ;) Przykro mi ;)

  5. #5
    ユーザー
    Awatar Freddy_DGL
    Imię: Łukasz
    Skąd: Głogów
    Posty: 5

    Auto: Honda Civic EJ1
    Silnik: b16a2
    Moc: 175


    Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

    No chodzi mi o kostke ktora ma 3 wejscia z gory jutro przeczyszcze i sprawdze moze to cos da.. ogolnie dziwna sprawa koles robi mi remont odpalil raz chodzi wszystko i nagle buum nie chce odpalic no masakra jakas...

    0 Przykro mi ;) Przykro mi ;)

  6. #6
    ユーザー
    Awatar Jarzomb
    Imię: Mateusz
    Skąd: Górki Śląskie/Rybnik
    Posty: 1,489

    Auto: Honda Civic EG5
    Silnik: D16Z6
    Moc: 140KM


    Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

    Coś takiego jak to?



    No, to jest moduł zapłonowy. U mnie miałem podobną sytuację. Wymieniałem tylko kopułkę aparatu, czyli w sumie tyle co nic, a po poskładaniu iskry brak, silnik nie odpala. Tak jak obstawiasz cewka albo moduł. Najlepiej jakbyś miał okazję pożyczyć od kogoś cewkę, jeśli odpali, to wiadomo, jeśli nie to najprawdopodobniej to moduł.

    Ja się nie znam, ale słyszałem, że te rzeczy mogą się sypnąć z byle powodu. Bardzo delikatne, podobno czasami wystarczy, że dotkniesz trochę naelektryzowanym palcem albo śrubokrętem i taki dotyk boli przez całe życie

    0 Przykro mi ;) Przykro mi ;)
    Ostatnio edytowane przez Jarzomb ; 11-12-2013 o 08:21

  7. #7
    ユーザー
    Awatar Freddy_DGL
    Imię: Łukasz
    Skąd: Głogów
    Posty: 5

    Auto: Honda Civic EJ1
    Silnik: b16a2
    Moc: 175


    Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

    Własnie o to chodzi. Dzieki! dzisiaj zaczne czyscic i sprawdzac

    0 Przykro mi ;) Przykro mi ;)

  8. #8
    ユーザー
    Awatar Zychu
    Posty: 531

    Auto: Honda Civic Coupe


    Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

    masz iskre czy nie ?? jesli masz iske to modul poszedl sie ... a jak nie masz iskry kup cewke wymien i daje lape obciac ze zapali

    0 Przykro mi ;) Przykro mi ;)

  9. #9
    ユーザー
    Awatar Freddy_DGL
    Imię: Łukasz
    Skąd: Głogów
    Posty: 5

    Auto: Honda Civic EJ1
    Silnik: b16a2
    Moc: 175


    Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

    no nie ma iskry wlasnie

    0 Przykro mi ;) Przykro mi ;)

  10. #10
    ユーザー
    Awatar Zychu
    Posty: 531

    Auto: Honda Civic Coupe


    Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

    cewke sobie wymien szkoda szukac innych problemow

    0 Przykro mi ;) Przykro mi ;)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. [Mitsubishi] Problem z elektryką
    By kot224 in forum Elektryka / Elektronika / ECU
    Postów: 5
    Data: 24-03-2017, 21:13
  2. [Honda] Problem z et
    By jeemiik in forum Ogólne
    Postów: 4
    Data: 06-12-2015, 13:56
  3. [Toyota] Problem z mocą
    By terry in forum Ogólne
    Postów: 6
    Data: 13-05-2015, 11:27
  4. Postów: 0
    Data: 23-10-2012, 14:53
  5. [Honda] Gaz - Problem
    By Bagi in forum Silnik / Przeniesienie napędu / Układ wydechowy
    Postów: 8
    Data: 21-01-2012, 11:14

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

on top