W±tek: si³ownik zamka klapy baga¿nika

ユーザー
    Awatar sebawo
    Imiê: Sebastian
    Sk±d: Ruda ¦l±ska

Auto: civic EJ6
    Silnik: B16A2
    Moc: milionpiñcet

Nie masz konta na formu? Zarejestruj siê, aby w pe³ni korzystaæ z mo¿liwo¶ci forum!

si³ownik zamka klapy baga¿nika

hej, tak mi wpad³o do g³owy, ¿e mo¿naby zrobiæ zamek klapy otwierany z pilota w autku ¿ony (w swoim zreszt± te¿ ). Wolny kana³ w centrali mam, jedyne nad czym siê zastanawiam, to jaki si³ownik zastosowaæ.
    Czy wystarczy do tego zwyk³y slave? Przecie¿ te si³owniki maj± dwa stany i jak siê otworzy, to mo¿e pozostaæ otwarty... czy sprê¿yna w zamku jest na tyle silna, ¿e odci±gnie si³ownik spowrotem w pozycjê zamkniêty?
    W sumie, to nie widzia³em innych si³owników, jak te stosowane w drzwiach...
    Jakie¶ sugestie?

0 Przykro mi ;) Przykro mi ;)
    where dafuq is my signature...

マネージャー
    Awatar Gierade
    Imiê: £ukasz
    Sk±d: SBE

Auto: Bimmer

Nie masz konta na formu? Zarejestruj siê, aby w pe³ni korzystaæ z mo¿liwo¶ci forum!

Do³±czam siê do pytania

Lexus IS200 GXE10 1G-FE Sport EditionBMW E36 M52B20 Drift Missile CarMitsubishi Colt CJ0 4G13Honda Civic EH3 D16Z6 Supercharger.
    We're not the same person we were a year ago, a month ago, or a week ago. We're constantly changing. Experiences don't stop. That's life.

ユーザー
    Awatar YendreK
    Imiê: Jack Torrance
    Sk±d: DG/Bêdzin

Auto: Osobowe
    Silnik: Mechaniczny
    Moc: Niech Moc bêdzie z Tob±

Ja w golfie mialem zwykly silownik z drzwi chyba o to chodzi

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

ユーザー
    Awatar sebawo

No mo¿na spróbowaæ. Taki slave dzia³a na polaryzajcê podanego napiêcia, wiêc mo¿na plusem z centralki go 'zamykaæ', bo wtedy chyba bêdzie siê mu ³atwiej 'ci±gnê³o' linkê. Sprê¿yna w zamku bêdzie go odci±gaæ spowrotem w pozycjê 'otwarty'
    Ma kto¶ pod nosem jaki¶ sklep z takimi pierdo³ami? bo mnie siê nie chce je¼dziæ i szukaæ...

EDIT

dupa, ja mam 2 kana³ podaj±cy minus.... ale i tak pokombinujê

Ostatnio edytowane przez sebawo ; 20-05-2013 o 17:14

ユーザー
    Awatar YendreK
    Imiê: Jack Torrance
    Sk±d: DG/Bêdzin

Auto: Osobowe
    Silnik: Mechaniczny
    Moc: Niech Moc bêdzie z Tob±

www.allegro.pl

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

マネージャー
    Awatar Gierade
    Imiê: £ukasz
    Sk±d: SBE

Auto: Bimmer

I jak.. wykombinowa³e¶ co¶?

Lexus IS200 GXE10 1G-FE Sport EditionBMW E36 M52B20 Drift Missile CarMitsubishi Colt CJ0 4G13Honda Civic EH3 D16Z6 Supercharger.
    We're not the same person we were a year ago, a month ago, or a week ago. We're constantly changing. Experiences don't stop. That's life.

ユーザー
    Awatar Szprocik
    Sk±d: Katowice

Auto: Civic EJ9
    Silnik: Co biere olej...
    Moc: 1000500100900

Ojciec najprawdopodobniej w taki sam sposób ma podpiêty u siebie w Accordzie i funguje bez problemu

ユーザー
    Awatar sebawo

No i siê wyja¶ni³o co¶nieco¶.
    Dzia³aæ dzia³a, filmik u mnie w temacie, jednak nie do koñca idealnie.
    Si³ownik ci±gnie linkê stalow±, a linka zamocowana jest do ciêgna id±cego od bêbenka do zamka. Dlaczego tak?
    Po 1. nie chcia³em rozcinaæ pancerza linki
    Po 2. ciêgno stawia³o najmniejszy opór i ju¿ delikatne jego poci±gniêcie otwiera³o klapê. Próbowa³em siê wpi±æ bezpo¶rednio do mechanizmu zamka, ale mój si³ownik by³ do tego za s³aby.
    Niemniej dzia³a, mo¿e nie wygl±da, ale jedynym elementem widocznym jest si³ownik, linka idzie "w klapie".

Problem jest w tym, ¿e mechanizm zamka potrzebuje pewnej bezw³adno¶ci, ¿eby zamkn±æ siê bez potrzeby trzaskania klap±.
    Do³o¿ony si³ownik (pomija sposób i miejsce monta¿u, bo to te¿ nie by³o ³atwe) stawia delikatny opór, wobec czego mechanizm nie daje siê tak ³atwo i bezproblemowo zamkn±æ. Opcje s± dwie:
    1. zamontowaæ 'oporopowrotnik' który bêdzie delikatnie ci±gn±³ w przeciwn± stronê i pomo¿e zamkowi poci±gn±æ si³ownik.
    2. zamontowaæ uk³ad zmieniaj±cy polaryzacjê, aby po impulsie otwarcia nast±pi³ impuls przeciwny, wysuwaj±cy si³ownik.

Pierwsze ³atwiejsze, w koñcu to tylko dobór odpowiedniej sprê¿yny, ale ma³o estetyczny. Opcja druga to automat, który na pewno da siê zrobiæ na diodach i jakim¶ zw³ocznym przeka¼niku wykorzystuj±c sta³y plus poci±gniêty do si³ownika. Poni¿ej dwie fotki, mocowanie si³ownika i linki do ciêgna.

Podobne w±tki

1. [Honda] Centralka NOXON t5 + si³ownik MASTER
    By Ledres in forum Elektryka / Elektronika / ECU
    Data: 25-10-2015, 14:58
  2. [Honda] pod³±czenie alarmu z centralk± zamka
    By Bila in forum Elektryka / Elektronika / ECU
    Data: 24-10-2015, 00:28
  3. Postów: 0
    Data: 19-05-2014, 19:20
  4. Zamek tylnej klapy civic 6g 4d