0
hej, tak mi wpad³o do g³owy, ¿e mo¿naby zrobiæ zamek klapy otwierany z pilota w autku ¿ony (w swoim zreszt± te¿). Wolny kana³ w centrali mam, jedyne nad czym siê zastanawiam, to jaki si³ownik zastosowaæ.
Czy wystarczy do tego zwyk³y slave? Przecie¿ te si³owniki maj± dwa stany i jak siê otworzy, to mo¿e pozostaæ otwarty... czy sprê¿yna w zamku jest na tyle silna, ¿e odci±gnie si³ownik spowrotem w pozycjê zamkniêty?
W sumie, to nie widzia³em innych si³owników, jak te stosowane w drzwiach...
Jakie¶ sugestie?![]()
Do³±czam siê do pytania![]()
Lexus IS200 GXE10 1G-FE Sport Edition ✮ BMW E36 M52B20 Drift Missile Car ✮ Mitsubishi Colt CJ0 4G13 ✮ Honda Civic EH3 D16Z6 Supercharger.
We're not the same person we were a year ago, a month ago, or a week ago. We're constantly changing. Experiences don't stop. That's life.
| Imiê: | Jack Torrance |
| Sk±d: | DG/Bêdzin |
| Posty: | 2,456 |
| Auto: | Osobowe |
| Silnik: | Mechaniczny |
| Moc: | Niech Moc bêdzie z Tob± |
Ja w golfie mialem zwykly silownik z drzwichyba o to chodzi
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
No mo¿na spróbowaæ. Taki slave dzia³a na polaryzajcê podanego napiêcia, wiêc mo¿na plusem z centralki go 'zamykaæ', bo wtedy chyba bêdzie siê mu ³atwiej 'ci±gnê³o' linkê. Sprê¿yna w zamku bêdzie go odci±gaæ spowrotem w pozycjê 'otwarty'
Ma kto¶ pod nosem jaki¶ sklep z takimi pierdo³ami? bo mnie siê nie chce je¼dziæ i szukaæ...
EDIT
dupa, ja mam 2 kana³ podaj±cy minus.... ale i tak pokombinujê![]()
Ostatnio edytowane przez sebawo ; 20-05-2013 o 17:14
| Imiê: | Jack Torrance |
| Sk±d: | DG/Bêdzin |
| Posty: | 2,456 |
| Auto: | Osobowe |
| Silnik: | Mechaniczny |
| Moc: | Niech Moc bêdzie z Tob± |
www.allegro.pl
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
I jak.. wykombinowa³e¶ co¶?
Lexus IS200 GXE10 1G-FE Sport Edition ✮ BMW E36 M52B20 Drift Missile Car ✮ Mitsubishi Colt CJ0 4G13 ✮ Honda Civic EH3 D16Z6 Supercharger.
We're not the same person we were a year ago, a month ago, or a week ago. We're constantly changing. Experiences don't stop. That's life.
| Imiê: | Sebastian |
| Sk±d: | Katowice |
| Posty: | 596 |
| Auto: | Civic EJ9 |
| Silnik: | Co biere olej... |
| Moc: | 1000500100900 |
Ojciec najprawdopodobniej w taki sam sposób ma podpiêty u siebie w Accordzie i funguje bez problemu![]()
No i siê wyja¶ni³o co¶nieco¶.
Dzia³aæ dzia³a, filmik u mnie w temacie, jednak nie do koñca idealnie.
Si³ownik ci±gnie linkê stalow±, a linka zamocowana jest do ciêgna id±cego od bêbenka do zamka. Dlaczego tak?
Po 1. nie chcia³em rozcinaæ pancerza linki
Po 2. ciêgno stawia³o najmniejszy opór i ju¿ delikatne jego poci±gniêcie otwiera³o klapê. Próbowa³em siê wpi±æ bezpo¶rednio do mechanizmu zamka, ale mój si³ownik by³ do tego za s³aby.
Niemniej dzia³a, mo¿e nie wygl±da, ale jedynym elementem widocznym jest si³ownik, linka idzie "w klapie".
Problem jest w tym, ¿e mechanizm zamka potrzebuje pewnej bezw³adno¶ci, ¿eby zamkn±æ siê bez potrzeby trzaskania klap±.
Do³o¿ony si³ownik (pomija sposób i miejsce monta¿u, bo to te¿ nie by³o ³atwe) stawia delikatny opór, wobec czego mechanizm nie daje siê tak ³atwo i bezproblemowo zamkn±æ. Opcje s± dwie:
1. zamontowaæ 'oporopowrotnik'który bêdzie delikatnie ci±gn±³ w przeciwn± stronê i pomo¿e zamkowi poci±gn±æ si³ownik.
2. zamontowaæ uk³ad zmieniaj±cy polaryzacjê, aby po impulsie otwarcia nast±pi³ impuls przeciwny, wysuwaj±cy si³ownik.
Pierwsze ³atwiejsze, w koñcu to tylko dobór odpowiedniej sprê¿yny, ale ma³o estetyczny. Opcja druga to automat, który na pewno da siê zrobiæ na diodach i jakim¶ zw³ocznym przeka¼niku wykorzystuj±c sta³y plus poci±gniêty do si³ownika. Poni¿ej dwie fotki, mocowanie si³ownika i linki do ciêgna.
![]()