Z ¿alem muszê siê rozstaæ z moja Carism±. S³u¿y³a mi dzielnie przez kilka ³adnych lat. Auto jest sprawne technicznie, aktualny przegl±d, nic nie stuka nie puka nie psuje siê, oleju nie bierze.
Auto by³o kupione jako wersja Classic czyli podstawowa. Po tych kilku latach w samochodzie zasz³y pewne zmiany w stosunku do stanu po zakupie. Wymieni³em fotele na skórzane (przek³adka z anglika), do³o¿y³em pod³okietnik i ¶wiat³a przeciwmgielne, zamontowa³em czujniki cofania, przyciemni³em szyby.
Co by³o robione ostatnio: (to znaczy ostatnie 2 lata)
- nowy akumulator (stary po 9 latach ju¿ nie da³ rady tej zimy)
- wymiana linki rêcznego, naprawa hamulców przód i ty³ z wymian± tarcz wy³±cznie
- wymiana sondy lambda
- wymiana elementów zawieszenia ty³ i przód z amortyzatorami wy³±cznie
- wymiana przedniej szyby (trafi³ j± kamieñ)
w sumie kwity z serwisu mam z ostatnich 4 lat wiêc zainteresowany mo¿e sobie prze¶ledziæ co i jak.
Co trzeba zrobiæ:
- wymiana rozrz±du za jakie¶ 10 ty¶. km do tego olej, filtr i ju¿ czas na pompê wodn±.
- nabicie klimy (dzia³a ale kiepsko)
i jeszcze trochê kosmetyki
- wymiana zderzaka przedniego (widaæ, ¿e ma za sob± ju¿ wiele, szczególnie z prawej strony)
- zaprawki na masce (k³ania siê jazda w trasach)
- przyda³o by siê wymieniæ albo przeszlifowaæ ¶wiat³a przednie, trochê je szlifowa³em ale...
Auto w oryginale by³o z rêcznymi lusterkami. Niestety by³ taki czas, ¿e lusterka do Carismy by³y bardzo chodliwe i musia³em kilkukrotnie kupowaæ ca³e lusterka i jeszcze jeden raz same wk³ady.
TU O TYM PISA£EM W tej chwili zamontowane s± lusterka w wersji elektrycznej ale nie s± pod³±czone. Kupi³em nawet sterownik ale zabrak³o mi weny ¿eby pod³±czyæ ca³o¶æ (trzeba przeci±gn±æ kable z kabiny do drzwi). Lusterka by³y kupowane jako u¿ywane bo nowe kosztowa³y jakie¶ kosmiczne kwoty. Lusterko kierowcy jest niestety w wersji do lakierowania i na dodatek kiepsko polakierowane (na krawêdziach widaæ poprzedni kolor).
Dla Mitsumaniaka dok³adam jeszcze komplet opon zimowych na felgach stalowych (w dobrym stanie + oryginalne ko³paki). Opony letnie s± ju¿ mocno zu¿yte i to jest raczej ich ostatni sezon. Jak kto¶ siê uprze do dostanie jeszcze star± tapicerkê ale nie polecam bo jest mocno zu¿yta. Mam jeszcze baga¿nik dachowy który te¿ trafi do nowego w³a¶ciciela.
Auto nie uczestniczy³o w ¿adnym wypadku. Jedyne zdarzenie jakie mia³o miejsce by³o opisane na forum
TUTAJ
No i jeszcze kilka danych techniczno statystycznych.
Carisma Classic 1,6 rocznik 2004 moc 103kM przebieg 260 ty¶. km, je¿d¿ona g³ównie w trasach, spalanie tak jak widaæ w moim podpisie (zim± wiêcej, latem mniej).
Cena dla Mitsumaniaków
10.000,00 z³
Wiêcej info na PW