co potrzeba do zrobienia takiej formki przyk³adowo airduck.^a

po pierwsze troche cierpliwosci nic na wariata bo bedzie wiecej poprawek niz to warte. odrobine dok³adnosæi zeby wysz³o po ludzku bez zadnych dziór itp.

a teraz na serio

ze sprzetu :

1.twardy wa³ek do zwa³owania maty 20-30 z³
2. ma³y baranek z r±czk± lub pêdzelek do przemaczania zywic± 7 z³
3.jakies pojemniki przynajmniej 4 (do zywicy,zelkotu,szpachla,acetonu)
4.jeden osobny pêdzelek do malowania 2-3 z³
5.szpacelki do zaci±gania szpachlem . 2 -3 z³
teraz materia³ :
1.mata szklana (ja uzywam 450) 6 z³ kg
2.zywica poliestrowa 12 z³ kg
3.wosk rozdzielaj±cy 60 z³ polecam honey wax 500 g
4.aceton 9 z³ 1l
5.krzemionka lub mikrobalon.
6.utwardzacz do zywicy i ¿elkotu (ten sam)
7.¿elkot (do formy najlepiej narzedziowy) jest drogi 40 z³ kg. zwyk³y 25 z³ kg

co do form to mozna je zrobic z róznych materia³ów .p³yt plisnowych sklejek listewek .wszystko zalezy od kszta³tu elementu.
najwazniejsze jest to zeby nigdzie nie zrobi³ sie tzw KLIN czyli mówi±c krótko zeby wyroby mog³y swobodnie wychodzic z foremki.

foremka musi byc sztywna .ob³o¿ona kilkoma warstwami maty szklanej i grubiej pomalowana zelkotem zeby nie porobi³y sie tzw raki lub wci±gniecia.

ja osobiscie robie formy z gotowych elementow przyk³adowo kupuje b³otnik i sæi±gam z niego foremke. jest to prostrze ale jezeli ktos ma w³asny projekt np jakiegos b³otnika lotki czy zderzaka to zaczyna od podstaw.

co do klejnosci to jest taka:
-dok³adne oczyszczenie formy lub gotowego elementu
-woskowanie (przynajmniej 5x w odstepach po 15 min.) -jak juz nawoskujesz 5 x to mozezesz z formy wyci±gn±æ kiolkanascie wyrobów nie trzeba za kazdym razem woskowac

-malowanie
- laminowanie w³óknem szklanym
-dok³adne zwa³owanie maty twardym wa³kiem (tak aby nie by³o pecherzyków)

pózniej jak juz zywica sie utwardzi to wyrywamy gotowy element i robimy ew . poprawki

mówi±c szczerze nie jest to az takie trudne jak juz troche wiesz co do czego. poprostu trzeba duzo my¶leæ.

to tyle

---------- Post dodany o 20:13 ---------- Poprzedni post dodany o 20:10 ----------

totorial to moze raz nakrêce jak znajde chwilke.

---------- Post dodany o 20:18 ---------- Poprzedni post dodany o 20:13 ----------

tu macie przyk³adowy airduck mojego wykonania

http://www.tinypic.pl/v16y1s0nrgmg
http://www.tinypic.pl/piimi6lnu0dy