Wątek: Civic kręci ale nie odpala

  1. #1
    ユーザー
    Awatar maximus
    Imię: Michał
    Skąd: Częstochowa
    Posty: 72

    Auto: Civic EJ9
    Silnik: D14A3/4
    Moc: za mało :)


    Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

    Civic kręci ale nie odpala

    Witajcie,

    mam spory problem... postanowiłem sobie wymienić dzisiaj kopułkę i palec rozdzielacza. Zdjąłem kopułkę, odkręciłem palec. Postanowiłem się jeszcze dobrać do cewki, bo zastanawiałem się czy ona nie powoduje pewnego mulenia auta. Zresztą nieważne. Do niej też się dobrałem odkręcając przy okazji wszystko inne co blokowało do niej drogę. Łącznie z tą blaszką i tym elementem, z którego wychodzi gniazdo do podłączenia. Cewkę wyjąłem, pomierzyłem oporność, wyszła ok, poczyściłem wszystko i złożyłem do kupy wydaje mi się, dokładnie tak jak było.

    Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że silnik pięknie kręcił, ale co z tego, jak nie podawał iskry. Postanowiłem wrócić do starej kopułki i palca i też lipa... podmieniłem nawet kable zapłonowe i świece i nic

    macie jakieś pomysły, co mogłem nabroić?

    ps. aparat Hitachi w D14A3 Civic 3D 98r

    0 Przykro mi ;) Przykro mi ;)
    “Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno” - (Sir Stirling Moss)

  2. #2
    ユーザー
    Awatar Jarzomb
    Imię: Mateusz
    Skąd: Górki Śląskie/Rybnik
    Posty: 1,489

    Auto: Honda Civic EG5
    Silnik: D16Z6
    Moc: 140KM


    Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

    Odp: Civic kręci ale nie odpala

    Miałem podobną sytuację. Wymieniłem tylko kopułkę, i auto już nie chciało odpalić. Do sprawdzenia cewka i moduł zapłonowy.

    Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

    0 Przykro mi ;) Przykro mi ;)

  3. #3
    ユーザー
    Awatar maximus
    Imię: Michał
    Skąd: Częstochowa
    Posty: 72

    Auto: Civic EJ9
    Silnik: D14A3/4
    Moc: za mało :)


    Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

    moduł to jest ten element, który wychodzi stykiem z aparatu? cewkę mierzyłem przed jej założeniem i zwracała wyniki w normie

    edit

    znalazłem na necie fotke i to chyba to jest ten moduł?

    0 Przykro mi ;) Przykro mi ;)
    Ostatnio edytowane przez maximus ; 11-09-2012 o 21:07
    “Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno” - (Sir Stirling Moss)

  4. #4
    ユーザー
    Awatar pitbedzin
    Imię: Piotrek
    Skąd: Dąbrowa Górnicza/Będzin
    Posty: 2,899

    Auto: Nissan Primera
    Moc: Wystarczająca


    Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

    Cewka albo moduł. Skoro nie masz Iskry obstawiam cewkę na oierwszy ogień. Ale może być tak jak w przypadku kolegi Jarzomb po wymianie cewki okazało się że konieczna jest również wymiana modułu zapłonowego. A jeszcze taki egłupie pytanie, podpiąłeś wszystkie wtyczki poprawnie ? Może przez nieuwagę coś ominałeś?

    0 Przykro mi ;) Przykro mi ;)

  5. #5
    ユーザー
    Awatar Jarzomb
    Imię: Mateusz
    Skąd: Górki Śląskie/Rybnik
    Posty: 1,489

    Auto: Honda Civic EG5
    Silnik: D16Z6
    Moc: 140KM


    Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

    Cytat Zamieszczone przez pitbedzin
    Cewka albo moduł. Skoro nie masz Iskry obstawiam cewkę na oierwszy ogień. Ale może być tak jak w przypadku kolegi Jarzomb po wymianie cewki okazało się że konieczna jest również wymiana modułu zapłonowego.
    Dokładnie tak było. Co ciekawe, cewkę mierzyłem i wskazywała poprawne wartości, a mimo wszystko musiałem ją wymienić.

    0 Przykro mi ;) Przykro mi ;)

  6. #6
    ユーザー
    Awatar maximus
    Imię: Michał
    Skąd: Częstochowa
    Posty: 72

    Auto: Civic EJ9
    Silnik: D14A3/4
    Moc: za mało :)


    Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

    wszystko podpiąłem ok, zresztą odpinałem i podpinałem wszystko kilka razy problem na szczęście został rozwiązany przez najprostszy sposób, a więc kupno używanego aparatu zapłonowego i podmiankę ze starym. Po tym odpalił od pierwszego strzała. Jeszcze tylko trzeba będzie dokładnie wyregulować zapłon, bo na razie ustawiony jest "na oko".

    Dzięki w każdym razie za sugestie

    0 Przykro mi ;) Przykro mi ;)
    “Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno” - (Sir Stirling Moss)

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

on top