Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Wątek: kosmetyka lakieru dla początkujących

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    ユーザー
    Awatar MikeFoto

Auto: Honda Civic 5D ecoVTi-S
    Silnik: D14A8
    Moc: 90

Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

APC (All Purpose Cleaner) z Nielsena daje radę .
    Ale fakt, dla zapuszczonych felg trzeba coś mocniejszego. Niektórzy polecają też Autobrite Very Cherry Acid Wheel Cleaner - i jest sporo tańszy od IronX'a.

0 Przykro mi ;) Przykro mi ;)

ユーザー
    Awatar barteq

Auto: Civic EJ9
    Moc: 12

Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

Jesli sa felgi ktore Detailingu nigdy na oczy nie widzialy to na start uzywam cos taniego np Attack Autolandu, wiekszy syf splynie, a na hardcorowe zabrudzenie idzie IronX i zawsze wychodzi miodzio, pozniej glinka, T&G remover, wosk i jest spokoj

ユーザー
    Awatar sebawo
    Imię: Sebastian

Auto: civic EJ6
    Silnik: B16A2
    Moc: milionpińcet

przy skręcanych felach jest problem z zakamarkami wokół śrubek. attack autolandu mam, ale niestety ze smarem sobie nie radzi, zarówno gąbka jak i szczotka tylko rozmazuje...spróbuję nabyć ten apc, zobaczymy. Dzięki za informacje

where dafuq is my signature...

ユーザー
    Awatar MikeFoto

Sebawo, do zakamarkow - pędzel. Wystarczy taki jak do malowania z miękkim włosiem.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

ユーザー
    Awatar Hajtek
    Imię: Łukasz

Auto: Honda Civic EK3 4d
    Silnik: D15Z6

sebawo nie masz czasem zdjęć przed i po użyciu SRP? miałem już dawno coś kupić ale miałem inne wydatki a teraz zawias mi się sypie plus łożysko eh

ユーザー
    Awatar sebawo
    Imię: Sebastian

Auto: civic EJ6
    Silnik: B16A2
    Moc: milionpińcet

Fotek nie mam, ale różnica jest widoczna, nawet na moim w miarę świeżym lakierze.
    Dzisiaj wyglinkowałem całe auto, o masakra ile syfu, ćwiartka już poszła do śmieci bo była na prawdę mocno usyfiona.
    Nałożyłem też warstwę SRP, nie wiem czy dobrze, bo pierwszy raz, ale nawet kompletny ignorant w dziedzinie detailingu (mój ojciec) zauważył, że lakier wygląda 'bardziej gładko' i 'soczyście' po zabiegu. Jutro z rana jak znajdę trochę cienia i nie będzie padać, to nakładam Collinite 476, powinienem zdążyć zanim słońce wyjdzie zza garażu

I tu jeszcze pytanie, jak szybko Colli schnie? Znaczy jak położę na 1 element, to mam czekać, czy zdążę położyć na kolejny i dopiero wypolerować? Oglądałem już masę filmów i czytałem ale każdy pisze co innego...

where dafuq is my signature...

ユーザー
    Awatar barteq

476 zostawilbym sobie na zime, na lato polecalbym zakup Pete's 53 lub Natty's red, Colli bardzo ciagnie kurz Jesli auto bedzie w cieniu to dasz rade polozyc wosk na cale auto i dopiero polerowanie, tylko pamietaj zeby nakladac wosk naprawde cieko.

ユーザー
    Awatar MikeFoto

Cytat Zamieszczone przez sebawo
    tu jeszcze pytanie, jak szybko Colli schnie?
    Wyschnięcie wosku sprawdzasz palcami. Jak przejedziesz palcami po nałożonym wosku i jesteś w stanie przesuwać paluszkami gładko (jest poślizg )to jeszcze nie jest wyschnięty. Jeśli jest szorstko i czujesz pod palcami taką jakby fakturę - to jest ok - polerujesz mikrofibrą. Zazwyczaj mnie schnie ok 10-20 min - w zależności od wilgotności powietrza temperatury. Jak jest naprawdę ciepło i wietrznie - nawet szybiej.

Nie radzę zostawiać na dłużej bo potem będziesz miał spore problemy z wypolerowaniem - w skrajnych wypadkach nawet trzeba będzie użyć jakiejś pasty lekkościernej by usunąć wartwę niespolerowanego wosku (ja tak miałem gdy zapomniałem spolerować jednego elementu i zostało na noc . Pamiętaj, Coli to wosk twardy.

Cytat Zamieszczone przez barteq
    tylko pamietaj zeby nakladac wosk naprawde cieko.
    Ja czasem robię tak że namaczam w wodzie lekko pada, wyciskam nadmiar wody ile się da i takim wilgotnym padem nakładam. Podobno cieńszą warstwę można uzyskać. W przypadku dobrego wosku wcale nie jest tak, że im grubiej tym lepiej

Ostatnio edytowane przez MikeFoto ; 09-05-2012 o 23:55

ユーザー
    Awatar TAT4R

Auto: ej6

Siemanko mam parę pytanek..
    prawie roczna czarna perła, garażowana myta na 2 wiadra + DJ BORN TO BE MILD, przez ten czas leżał coli 476
    Chciałbym uzupełnić mój arsenał;]
    niestety nie posiadam maszyny tylko ręczna praca ale w garażu
    glinka valet pro yellow(ponoć bardzo delikatna) + lubrykant woda destylowana i parę kropelek DJ BTBM, tego jest 100g ile powinno mi zejść na samochód? tak mniej więcej...
    cleaner DJ LP nakładany na bawełnianym padzie, co i jak? ile się powinno aplikować na pada robiąc jeden element? kiedy poznać, że już mamy doczyszczony element?
    później PB Black Hole, wiem że to mleczko nakładać żółtym aplikatorem megsa,ale to wcierać czy tak jak wosk? lekka mgiełka i wypolerować?
    po jakim czasie nakładać wosk?
    no i na to coli 476, 2 warstwy, druga najlepiej po 24H?
    no i na koniec meguiars ultimate quck detailer czy może coś innego? żeby jeszcze bardziej podbić głębie
    tym zestawem celuję w bardzo dobrą ochronę lakieru i bardzo dobry weet look;]

nazwy kosmetyków pisałem z głowy, mogą być błędy

Ostatnio edytowane przez TAT4R ; 13-06-2012 o 18:09

ユーザー
    Awatar barteq

na auto przed korekta zwykle zuzywam jakies 1/3 lub 1/4 opakowania glinki, DJ LP nakladasz, rozprowadzasz i polerujesz az do ''wypracowania'' cleanera, czyli az zniknie, wtedy zobaczysz czy efekty cie satysfakcjonuja. BH nakladam aplikatorem z mikrofibry kolistymi ruchami, po 5 minutach poleruje, nakladasz wosk w cieniu i po jakichs 20 minutach polerujesz, tylko nie wiem czy jest sens w lato klasc Colli, lepiej na zime, ale nastepna warstwe kladziesz po 12h, BH daje glebie koloru, a Colli ja tylko troche zniszczy dlatego na lato lepiej kupic cos z Zymola lub jesli nie masz kasy to np PB Natty's red, QD uzywasz po myciu.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni