Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Wątek: kosmetyka lakieru dla początkujących

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    ユーザー
    Awatar Hajtek
    Imię: Łukasz

Auto: Honda Civic EK3 4d
    Silnik: D15Z6

Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

sebawo dobre pytanie - ja tutaj pytam o środki a gdzieś zapodziały mi się akcesoria Nie wiem czy w tym zestawie co polecił mi Mike dobrze opisują http://www.mrcleaner.pl/collinite-47...tis-p1833.html ale jeżeli tak to do cleanera bawełniany pad a do wosku żółty pad (na stronce mają je w zakładce akcesoria)

0 Przykro mi ;) Przykro mi ;)

ユーザー
    Awatar MikeFoto

Auto: Honda Civic 5D ecoVTi-S
    Silnik: D14A8
    Moc: 90

Nie masz konta na formu? Zarejestruj się, aby w pełni korzystać z możliwości forum!

Cytat Zamieszczone przez sebawo
    To ja też zapytam, o akcesoria. Do mycia mam gąbkę, z bardzo miękkim włosiem, więc jest ok. Do glinki nie potrzeba, teraz czy do korekty lakieru, cleanera i nakładania wosku używa się tego samego typu materiału czyli mikrofibry czy raczej innego. To, że trzeba mieć wystarczająco dużo szmatek to wiem, pytanie jakich
    Do wosku twardego jak np Collinite - żółty gąbkowy pad jest idealny. Do miękkiego jak Dodo - używałem początkowo pada, ale potem najwygodniej nakładało mi się gołymi dłońmi.

Ja mam sporo różnych szmatek z mikrofiby. Korzystam wyłącznie z nich. Każda służy do czegoś innego. Do końcowego polerowania jest inna, najmiększa. Do osuszania, duża i chłonna, do nakładania cleanera - niewielka. Do nakładania środków na plastiki jeszcze inna, do szyb inna, do opon inna. Każda służy do jednego celu z jednym środkiem. Różnią się kolorami i poziomem zabrudzenia
    Jak raz zaczniecie pracować z mikrofibrą zobaczycie że NIC innego się do pracy przy aucie nie nadaje.

Poza szmatką do osuszania i polerowania, kupiłem sobie sporo niebieskich szmatek z Biedronki (2.99zł), które jak na tą cenę dają radę i nie szkoda je ubrudzić i wyrzucić.

ユーザー
    Awatar Hajtek
    Imię: Łukasz

Auto: Honda Civic EK3 4d
    Silnik: D15Z6

jak piątek będę mieć wolny to zajadę do Katowic po środki i może w weekend zaatakuje Zastanawiam się czym wyprać podsufitówke - chyba Vanish OxiAction plus firanka będzie najlepszą opcją.

Która glinkę wybrać? miękką czy średnio-miekką do trudniejszych zabrudzeń? dodam że na bank na dole karoserii mam chropowaty nalot a więc będzie co usuwać

Ostatnio edytowane przez Hajtek ; 21-03-2012 o 18:13

ユーザー
    Awatar MikeFoto

Cytat Zamieszczone przez Hajtek
    jak piątek będę mieć wolny to zajadę do Katowic po środki i może w weekend zaatakuje
    Jak będziesz w Kato, tam w MrCleanerze to możesz też podpytać gościa co tam pracuje, mnie wiele rzeczy doradził, czasem mają jakąś promocję, przy większych zakupach u nich na miejscu dają coś gratis .

ユーザー
    Awatar sebawo
    Imię: Sebastian

Auto: civic EJ6
    Silnik: B16A2
    Moc: milionpińcet

To ja jeszcze jedno pytanie mam. Do osuszania kupiłem sobie szmatki z mikrofibry, takie mega miękkie, ale to za cholere nie wchłania, albo wchłania bardzo mało....Przetestowałem kilka innym szmatek, każda z mikrofibry ale różna grubość i miękkość, ale każda kiepsko radziła sobie z wodą na lakierze. Pytanie czy tak to generalnie ma działać czy to tylko na początku tak? Bo np. nowe ręczniki trzeba najpierw wyprać, żeby dobrze wodę wchłaniały...

where dafuq is my signature...

ユーザー
    Awatar MikeFoto

Cytat Zamieszczone przez sebawo
    Do osuszania kupiłem sobie szmatki z mikrofibry, takie mega miękkie, ale to za cholere nie wchłania, albo wchłania bardzo mało....Przetestowałem kilka innym szmatek, każda z mikrofibry ale różna grubość i miękkość, ale każda kiepsko radziła sobie z wodą na lakierze. Pytanie czy tak to generalnie ma działać czy to tylko na początku tak? Bo np. nowe ręczniki trzeba najpierw wyprać, żeby dobrze wodę wchłaniały...
    To fakt, masz rację, ale jest na to sposób . Osobiście, gdy mam sobie osuszyć auto szmatką mikrofibrową, paradoksalnie - moczę ją, wykręcam i taką wilgotną wycieram. O niebo lepiej wchłania. Fakt, powstają delikatne mazy (zależnie jak czyste jest auto po umyciu), ale quick detailer w dłoń, inna szmatka i heja....
    Po takim zabiegu wygląda jakbym przed chwilą go woskował.

ユーザー
    Awatar sebawo
    Imię: Sebastian

Auto: civic EJ6
    Silnik: B16A2
    Moc: milionpińcet

Dzisiaj po raz pierwszy użyłem glinki, testowo na klapie, nałożyłem też srp i jestem pod wrażeniem, lakier już wygląda zajebiście a jeszcze nie nałożyłem wosku. Niestety z racji dzisiejszej niepewnej pogody nie podjąłem się ogarnięcia całego auta.

Ale nie o tym chciałem, szukam czegoś do felg, bo po 1. pył z klocków z białego schodzi masakrycznie ciężko a po 2. wychodzi też smar spod śrubek. Jest jakiś na tyle mocny środek, który tłuste też rozpuści a przy okazji nie zniszczy felg?

where dafuq is my signature...

ユーザー
    Awatar barteq

Auto: Civic EJ9
    Moc: 12

Sebawo IronX to lekarstwo na twoje felgi

ユーザー
    Awatar MikeFoto

Lub rozcieńczony APC (1:10) + pędzelek.

ユーザー
    Awatar barteq

Auto: Civic EJ9
    Moc: 12

APC to pozniej do utrzymania felg w dobrym stanie, a na odszczurzenie IronX+ pedzelek

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni