0
Witamchciałbym się z wami podzielić wiedzą na temat tzw. MIL eliminator-a
po dokonaniu jazdy próbnej 200 km trasą ze średnią prędkością 120 km/h nie ma błędów z sondywięc kolejny krok to wycięcie Kat. z którym są już problemy
i od razu pytanie dla znających się na rzeczy. Co lepiej wstawić ? metalową rurę, czy bawić się ze sportowymi Kat. lub strumienicami które ponoć nic nie dają?? co polecacie z góry mówie że proszę bez szaleństw typu 1000 zł
oto jak zrobiłem układ i modyfikacje (tak dla potomnych)
A więc odkręcamy gałke zmiany biegów i zdejmujemy plastikową cześć razem z mieszkiem
otwieramy podłokietnik i pod znajdująca się tam "wykładziną" mamy dwie śruby 10" które należy odkręcić.
następnie delikatnie zdejmujemy cały środkowy tunel
przewody od sądy są zaraz nad dźwignia ręcznego
dla Św. spokoju odpinamy sondę od wtyczki i działamy
no i dobieramy się do kablitym razem mamy dobry dostęp do miedzianych kabli tak więc lutowanie nie stanowi większego problemu.
Wyodrębniamy biały i brązowy kabel
a Następnie tniemy biały
i zakładamy nasz wynalazekczyli Rezystor i Kondensator. Ja zrobiłem to w następujący sposób ... do kondensatora dolutowałem krótki przewód około 4cm
i rezystor
następnie dolutowując kondensator do rezystora otrzymałem coś takiego
do białego kabla lutujemy rezystor i kondensator a do kabla brązowego wpinamy się przy pomocy "magicznej" złączki![]()
Ostatnio edytowane przez Cr@cker ; 22-01-2012 o 14:00
powiem Ci że ciekawy sposób. ja u siebie już w którymś aucie mam usuniętego kata, ale honda jako pierwsza ma drugą sondę i ja zastosowałem emulator. mniej kombinowania, ale Twój sposób jest "mniej rzucający się w oczy".
co zamiast kata, ja bym proponował tłumik przelotowy w obudowie katalizatora. mam u siebie i jestem zadowolony. cena bardzo przystępna.
Jakiś link ?? nazwa ?? mój sposób wpływa na charakterystykę pracy sondy i jest to filtr dolnoprzepustowy dzięki czemu wysokie częstotliwości są tłumione co za tym idzie sąda dostaje sygnał ale o zaniżonej wartości i dzięki temu komp. uznaje że wszystko jest ok. przy emulatorze sonda niestety "węszy" i w razie odnotowania wzrostu mieszanki zakomunikuje to Engin-em![]()
w hondach jest to "nagminnie" stosowane i jeszcze się nie spotkałem, żeby komuś waliło checkiem przy emulatorze. link rozumiem do tłumika? jeśli tak to wskocz tu:
http://moto.allegro.pl/tlumik-przelo...969904619.html
ja od nich kupowałem i jestem zadowolony. trzeba było tylko flansze dospawać no i gniazdo na sondę (emulator w tym przypadku) ale to nie problem
Ostatnio edytowane przez krisss1111 ; 14-12-2011 o 20:10
podobnie jak krisss1111 zastosowałem emulator, szybciej, prościej, checka nie ma = efekt ten sam![]()
Ja zastosowałem to rozwiązanie z racji na problemy z emulatorem, toyota ponoć jest bardziej wybredna pod tym względem i potrafi rozkminić problemkoszt mojej modyfikacji to 2 zł za emulator wołają koło 50 zł :\
no tak wołają, ale nie jest problemem zrobienie go u jakiegoś tokarza (rozmiar gwintu tyko jest potrzebny), a jak ma się jeszcze znajomego tak jak ja sąsiada to wychodzi gratis![]()